ΜΕΝΟΥ
Καλάθι

Βιωματικές Δραστηριότητες

Βιωματικές Δραστηριότητες Αρκαδιανής

ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ ΣΤΟ ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΚΕΝΤΗΤΟ ΨΩΜΙ

__________________ανακαλύπτουμε βιωματικά
Πως γίνεται το σιτάρι αλεύρι, στους χειροκίνητους πετρόμυλους μας και την σημασία των σιτηρών μπροστά στο σπαρμένο σιτάρι.

Τη διαδικασία παραγωγής ψωμιού, ζυμώνοντας και ψήνοντας στον ξυλόφουρνο το δικό μας κεντητο ψωμί (Αρκαδική Τέχνη).

Πως γινόταν το αλώνισμα γύρω από το παραδοσιακό αλώνι.
Το όργωμα, την σπορά, το λίχνισμα.

Τους καρπούς, όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι, τη βρώμη.

Η δράση ακολουθείτε από την παρακολούθηση και επίδειξη της παρασκευής ζυμαρικών στο εργαστήριο μας, την πλήρη επεξήγηση του τρόπου παραγωγής και των πρώτων υλών από τον πρωτογενή τομέα ως την τελική μορφή στο πιάτο μας. Συμμετοχή στην παραγωγή.

Διάρκεια 1 ώρα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΑΡΚΑΔΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ

Το μάθημά μας μαγειρικής γίνεται στον χώρο των ξυλόφουρνων. Ανάβουμε τη φωτιά και αφού εκπαιδευτούμε πώς να φτιάξουμε μια ζύμη αρχίζουμε να την ζυμώνουμε. Μέχρι να γίνει και να φουσκώσει ” το ψωμί μας, περπατάμε γύρω από τους λαχανόκηπους μας για να μαζέψουμε λαχανικά και μυρωδικά βότανα για το γεύμα μας αλλά και να μάθουμε πώς μεγαλώνει η τροφή μας. Γνωρίστε τα δέντρα μας, τα λαχανικά μας και τα βότανα. Μέχρι να επιστρέψουμε, ο φούρνος είναι ήδη ζεστός και έτοιμος να ψήσουμε τα ψωμάκια μας. Κοβουμε και ετοιμάζουμε τα λαχανικά για το φαγητό μας και αφου το ολοκληρώσουμε το τοποθετούμε στο φούρνο. Μέχρι να μαγειρευτεί το κυρίως πιάτο, έχουμε ήδη ετοιμάσει την χωριάτικη σαλάτα και το Τζατζίκι χρησιμοποιώντας τα πιο φρέσκα λαχανικά.

Περιλαμβάνει

  • Ξενάγηση στο πολυλειτουργικό αγρόκτημα μας Αρκαδιανή.
  • Συγκομιδή λαχανικών.
  • Ζυμώνουμε και ψήνουμε ψωμί στον ξυλόφουρνο μας.
  • Ετοιμάζουμε φαγητό με λαχανικά, χωριάτικη σαλάτα και τζατζίκι.

Διάρκεια 2 ώρες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Τα παιδιά θα ξεναγηθούν στους εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς χώρους του αγροκτήματος της Αρκαδιανής, θα μυηθούν στους τρόπους λειτουργίας της βιοτεχνίας παραγωγής και παραδοσιακών προϊόντων αλλά και της κουζίνας ενός κανονικού εστιατορίου. Θα περπατήσουμε μαζί ανάμεσα στους λαχανόκηπους παρατηρώντας δεκάδες λαχανικά και φρούτα και θα σταθούμε ιδιαιτέρως στο σιτάρι που είναι και το βασικό συστατικό της παραγωγής μας και των βιωματικών δραστηριοτήτων μας.

Έπειτα θα έχουν βιωματικές συμμετοχές σε δραστηριότητες που θα έχετε προεπιλέξει όπως:

  1. Της παρασκευής ζυμαρικών. Θα τους γίνει πλήρη επεξήγηση του τρόπου παραγωγής και των πρώτων υλών από τον πρωτογενή τομέα ως την τελική μορφή στο πιάτο μας. Τα παιδιά θα συμμετέχουν στο κοσκίνισμα του αλευριού.
  2. Το πλάσιμο κουλουριών ή ψωμιού με προζύμη. Δίπλα στους ξυλόφουρνους θα πλάσουν την ζύμη τους κάνοντας κουλουράκια και βλέποντας πως γίνεται το κεντητό ψωμί. Αφού τα τοποθετήσουν σε ταψάκια θα τα ψήσουμε για να τα πάρουν μαζί φεύγοντας.
    Οι αναμμένοι ξυλόφουρνοι θα δώσουν την δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν τον τρόπο που μαγείρευαν οι παλιότερες γενεές.
  3. Πρόγραμμα διατροφή και υγεία. Έρχονται σε άμεση επαφή με τη φύση φυτεύοντας και φροντίζοντας δέντρα, λαχανικά και φυτά μαθαίνοντας ταυτόχρονα για τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητές τους. Μαθαίνουν ότι η φροντίδα της υγιεινής διατροφής είναι προσωπική μας ευθύνη με διαδραστικά παιχνίδια.
    Οι φυτεμένοι κήποι θα δώσουν την δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν λαχανικά ανάλογα με την εποχή τους.
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. [ Προβολή εγγράφων πολιτικής απορρήτου GDPR ]. Διαβάστε περισσότερα